Gitarr för nybörjare

Grunderna

Kroppslig positionering

Den vanligaste positionen när man spelar gitarr ser ut såhär:

Kroppslig positionering

Som ni ser så vilar gitarren på mitt högerben och min högerarm ligger lättsamt på gitarrens ovansida. Det är viktigt att tänka på att man inte ska luta sig mot gitarren, utan den ska ligga mot låret. Nu när du vet hur din kropp ska vara placerad, så ska vi gå över till hur handen ska hållas på greppbrädan. Det viktiga här är att tummen inte är i vägen för strängarna. Tummen ska alltid vara ungefär på mitten av gitarrens greppbräda/nacke.

Grepp

Såhär ska tummen vara placerad på ett ungefär. Anledningen till detta är att det ger störst räckvidd för fingrarna.

Strängarnas namn

Strängarnas namn

Denna bild visar namngivningen av strängarna.
Den strängen som är närmast golvet kallas för den låga e-strängen och den sträng som är närmast taket kallas den höga E-strängen. Strängarna läses alltid nerifrån och upp, dvs att man börjar med den låga e-strängen.
Då blir det:
Sträng nr 1: e
Sträng nr 2: B
Sträng nr 3: G
Sträng nr 4: D
Sträng nr 5: A
Sträng nr 6: E
Detta demonstreras som ni även ser i bilden.

Det finns en minnesregel som går så här:
en Ball Groda Dansar Aldrig Ensam

Med denna minnesregel är det lätt att komma ihåg strängarnas namn, så länge man inte glömmer bort att man läser nerifrån och upp.

Tabulatur och ackorddiagram

Nu när du vet namnet på gitarrens alla strängar så är det läge att gå in på hur man läser tabulatur och vad ackorddiagram är. Tabulatur är en typ utav notskrift och ackorddiagram visar ackord dvs flera toner som spelas samtidigt. Vad ackorddiagrammet visar är var fingrarna ska vara och vilka strängar som används samt vilket band ackordet ska tas på.
T ex:

D-Chord

Siffrorna indikerar följande fingrar:
1. Pekfinger
2. Långfinger
3. Ringfinger
4. Lillfinger
Ackordet ovan är ett D där 0, 1, 2 och 3 är med vilket innebär att pekfingret ska vara på G-strängen, långfingret på låga e-strängen och ringfingret på B-strängen. 0:an betyder att man ska spela den strängen öppen, dvs du ska inte ha något finger alls på den strängen. Det två X:en betyder att man inte ska spela på de strängarna alls.
Notera att längst till vänster har jag skrivit 1, 2, 3 och 4 – det är vilket band som fingrarna ska vara på.
Så för detta ackord:
Pekfingret på G strängen andra bandet, långfingret på låga e-strängen andra bandet och ringfingret på B-strängen tredje bandet.

D-ackord

Såhär ser ett korrekt D-ackord ut.
Samma ackord i ett ”enkelt ackorddiagram” skulle se ut såhär:
XX0232
Här visar siffrorna vilket band du ska sätta fingret på och vilken sträng som menas. Strängarna kommer i samma ordning som jag har visat tidigare i ”Strängarnas namn” dvs EADGBe.

Barréackord

F-ackord (Barréackord)

Här är ett annat exempel på ett ackord. Den här bilden visar ett F-ackord. Ett F-ackord är ett sk barréackord. Vad som menas med barréackord är att ett finger trycker ner flera strängar samtidigt. Strecket på ackorddiagrammet visar att det är ett barréackord. I detta fall visar ackorddiagrammet att du ska trycka ner den höga E-strängen och den låga e-strängen och du ska göra det med pekfingret.
Barréackord är mer avancerat och inte något man måste kunna som nybörjare, men ville ändå ta med det så att ni känner till vad ett barréackord är och att ni vet hur det ser ut på ett ackorddiagram.

Tabulatur

Tabulatur

De sex strecken representerar gitarrens sex strängar.
Vad tabulatur visar är gitarrens greppbräda i sidovy. Dvs gitarrens huvud, sett ovanifrån och riktat åt vänster.

Tabulatur

(Tabulatur läses alltid från vänster till höger.)

Som sagt så representerar numren på tabulaturen vilket på band du ska sätta fingret på, som jag gick igenom i det enkla ackorddiagrammet.
Om det t ex står:

Tabulatur

Så betyder det att du först ska spela D-strängen på andra bandet, sen G-strängen öppen och slutligen spela B-strängen på tredje bandet. Här är ett annat exempel:

Tabulatur

Notera att här är varje siffra staplade på varandra, detta betyder att dessa strängar ska spelas samtidigt till skillnad från föregående exempel, där varje sträng skulle spelas efter varandra.
För den nyfikne så är det E, A och D ackorden som visas i tabulaturen.
Ta nu hjälp av denna tabulatur och försök spela ackorden, det är bra träning!

Plektrum

Plektrum finns i många olika tjocklekar, färger och former. Men ett plektrum är vanligtvis triangelformat med runda hörn. Det finns inget plektrum som är ”rätt att använda” utan det är upp till var och en att hitta ett plektrum som passar dig bäst. Ett plektrum kostar cirka 5-7kr och kan hittas hos din närmsta musikaffär eller på nätet. 4sound.se har ett stort urval av plektrum och finns både i butik och på nätet.

Varianter av plektrum

1. Medium
2. Hård
3. Mjuk

Här är en bild på tre olika typer utav plektrum, ett mjukt, ett hårt och ett som är ett mellanting utav det hårda och det mjuka. Som nybörjare rekommenderar jag personligen ett lite mjukare alternativ då det är enklare att slå över strängarna utan att man råkar slå för hårt.
Jag kan också tipsa om att skaffa ett perforerat/räfflat plektrum när du är nybörjare eller får/har handsvett. Att få/ha handsvett är inget konstigt och är helt normalt. Samt när man är nybörjare så kan det vara svårt att hålla kvar plektrumet, innan man lärt sig att hålla i det ordentligt och på ett naturligt sätt.

Hur håller man i ett plektrum?
Det finns två olika sätt att hålla i ett plektrum.

Att hålla i plektrum

Personligen gillar alternativ nummer ett (1) bäst.
Men det är såklart en smaksak. Håll på det sätt som känns bekvämast för dig.

Det är viktigt att tänka på att inte hålla plektrumet för hårt, det ska kännas naturligt! Träna på att slå med plektrumet både upp och ner när du spelar, det är bra träning och kommer gynna dig längre fram i ditt spelande. Att kunna slå bra och med bra takt är viktigare än att kunna spela ackord.

Det finns två (2) benämningar som är bra att känna till:

Att använda ett plektrum är inte ett måste, det går minst lika bra att inte spela med ett plektrum alls. Vissa spelar med endast tummen och andra håller fingrarna som om man skulle hålla i ett plektrum. En bra övning är att strumma både upp och ner på strängarna. Ett tips är att strumma fyra gånger i takt. Ta hjälp genom att säga ett, två, tre, fyr högt på varje strum.

Då blir det:
Strum ner ett, strum upp två osv ända till fyra sedan så börjar du om.

På så sätt får du upp taktkänslan. Blir det för svårt kan du börja med att endast strumma neråt och därefter variera dig med upp och ner strum.

Viktiga ackord

A-ackord Am-ackord C-ackord D-ackord Dm-ackord E-ackord Em-ackord F-ackord G-ackord

Här ovan är de nio absolut viktigaste ackorden som finns när man spelar gitarr.
Varför?
Jo för minst ett av dessa ackord finns alltid med (oftast flera) i någon låt och i vissa fall är det här de enda ackorden som spelas i en låt. Kan man de här ackorden kan man i princip spela vilka låtar som helst.

Nu har du gått igenom alla grunder som krävs för att komma igång med ditt gitarrspel. Så nu återstår bara en sak,
att träna och åter träna.

Stort lycka till på din resa till att bli en gitarrspelare!